Žmonės kalba, kad Janis sidrą pradėjo gaminti dar vidurinėje… Nors jis pats patikslina, kad universitete. Pasinėrė į sidro pasaulį po kelionės į Ispanijos šiaurę, Astūrijos regioną.

Kaip žinia, būtent čia nuo seno yra gaminamas labai išskirtinis sidras, dažnai vadinamas natūraliu drumstu sidru. Priešingai nei prancūziški ar britiški sidrai, jis nėra skaidrus ir gazuotas, o įspūdinga įpylimo į taurę ceremonija reikalauja meistriškumo. Pasak Janio, Astūrijos sidras, beje vienas jo favoritų, – labai tinka mėgėjams, tačiau tik atrandantiems šį obuolių gėrimą, rekomenduoja pradėti nuo prancūziško. Jis lengvesnis, saldesnis ir putojantis. Beje, pirmai pažinčiai puikiai tinka ir Baltijos šalių sidrai.

Bet šį kartą ne apie Astūriją. Taigi, Janis keliaudamas po Ispaniją paragavo ir jų išskirtinio sidro, o grįžęs namo po klajonių nusprendė pagaminti savo. Pirmas bandymas, kaip sakoma, buvo pradedančiojo sėkmė. Po to, buvo ir nusivylimų, ir pakilimų.

Ši istorija turi ir dar vieną niuansą. Janis, kaip pats sako, visada buvo prie gamtos, tad neatsitiktinai pasirinko aplinkosaugos studijas. Tiesa dėl nepaaiškinamų priežasčių studijuojančius šią specialybę tuomet visi vadino geografais. Tuo metu, prieš daugiau nei dvidešimt metų, kiekvienas geografas, nežinia ar tai buvo studijų programos dalis, gamino savo sidrą. Vykdavo degustacijos sprendžiant, kam pavyko geriausias.Taip, galima sakyti, ir prasidėjo Janio eksperimentai sidro gamyboje.

Šiandien jis vadinamas seniausiu kraftinio sidro Latvijoje gamintoju. Nors jam dar tik keturiasdešimt… Jo darykla nedidelė, dirba joje vienas ir, kaip pats sako: svarbiausia yra procesas. Mat sidro gamyba yra menas, o tikslas – pagaminti geriausią. Nemažai eksperimentavęs su įvairiausiomis mielėmis naudojamomis sidro gamyboje, Janis apsisprendė naudoti tik natūralias, gyvenančias ant obuolio luobelės. Būtent tai suteikia nemažai išskirtinumo, bei natūralumo jo sidrui. Į klausimą ar jau sukūrė sidrą, kuris puikiai atspindėtų latviško sidro natą, sako, jog yra arti, nes puikiai įsivaizduoja koks jis turėtų būti. Maža to, priduria kad jo pagamintas sidras Savvala arba In to the wild yra labai panašus į tokį, koks geriausiai atspindėtų latviško sidro skonį.

Jei norit ir jūs išbandyti Janio gaminamo sidro kolekciją, ją rasite čia:

AR JUMS JAU YRA 20 METŲ? Asmenims iki 20 metų alkoholio gaminiai neparduodami.