Abuls “Naturalists”

14,99

Sausas, Pét-nat obuolių sidras. Šiek tiek drumstas, gilios auksinės spalvos, švelniai putojantis. Aromatinė paletė stipri – dominuoja prinokusio geltono obuolio natos. Taip pat jaučiamos švelnios svarainių, citrinos ir obuolio kotelio natos. Skonio prasme dominuoja citrinos ir obuolio rūgštelė, kuri šiek tiek traukia gomurį.
Tiesa, kai šiek tiek sušyla, tampa rūgštenis ir kiek vandeningas. Mielingas, vaisiškas šio pét-nat sidro skonis puikiai dera prie įvairaus, ne itin ryškaus skonio maisto – galima sakyti derinant su maistu yra gana universalus. 

Pét-nat prancūziškas terminas “pétillant-naturel” – reiškia natūraliai putojantis.
Šis terminas tinkamas apibūdinti visiems senoviniu būdu (method ancestrale) gaminamiems putojantiems vynams, kurie suputojo be pridėtinio cukraus ir papildomų kultūrinių mielių. Tai reiškia, kad vynui ar sidrui dar nepabaigus fermentuotis (ir visam cukrui dar nepavirtus alkoholiu) jis perpilamas į butelius, kur sandariai uždaromas, tęsia fermentaciją bei natūraliai suputoja. Tai vienas seniausių putojančio vyno gamybos metodų.
Keliais šimtais metų vėliau išpopuliarėjęs klasikinis putojančio vyno gamybos būdas, Methode traditionelle, kuriuo gaminamas šampanas reikalauja papildomo cukraus ir mielių antrinei, burbuliukus sukuriančiai, fermentacijai sužadinti.
Method ancestrale gaminami sidrai yra lengvai putojantys, dažnai šiek tiek drumsti dėl nuosėdų butelyje. Šiuo būdu gaminamas sidras (kaip ir vynas) yra su minimalia žmogaus intervencija. Tiesa, pét-nat retai kada būna labai didingo, išraiškingo ir kompleksiško skonio. Dažniau būna švelniasni ir kur kas paprastesni, nei kitais būdais gaminami putojantys vynai.

 

Turime!

Kategorija: Tag:

Apie gamintoją

Janis Matvejs sidrą pradėjo gaminti dar vidurinėje… Keliavo po Ispanijos šiaurę, paragavo Astūrijos sidro ir grįžęs sukūrė savo. Pirma partija, kaip sako, buvo žiauriai gera. Juokauja, jog tai buvo pradedančiojo sėkmė. Šiandien Janis vadinamas seniausiu kraftinio sidro Latvijoje gamintoju. Jo darykla nedidelė, dirba vienas ir kaip sako, svarbiausia yra procesas. Mat sidro gamyba yra menas. Sidrą gamina daugiau nei 20 metų.

Apie gėrimą

Su kuo tinka?

Mielingas, vaisiškas šio pét-nat sidro skonis puikiai dera prie įvairaus, ne itin ryškaus skonio maisto – galima sakyti derinant su maistu yra gana universalus. Gardžiausias atvėsintas iki +6-8°C temperatūros.

Sidras

6% alk., 0.75l
Pét-nat. Sausas.
Pagamintas Latvijoje, Abuls sidra darītava

AR JUMS JAU YRA 20 METŲ? Asmenims iki 20 metų alkoholio gaminiai neparduodami.