Abuls “Žiema”
€12,99
Daugeliui turbūt gerai žinomas karštas vynas. O ar bandėte karštą sidrą? Puikus pasirinkimas šaltiems žiemos vakarams. Obuolių sidras, pagardintas cinamonu, imbieru ir medumi. Pašildytas labai aromatingas.
Nors dažnu atveju, kai kalbame apie karšta sidrą, daugeliui atrodo, kad tai šių dienų išradimas, bet iš tikro juo buvo mėgaujamasi jau labai seniai. Turi net savo asmeninę šventę šiek tiek primenančią mūsiškas užgavėnes. Rašytiniuose šaltiniuose ji minima maždaug nuo trylikto amžiaus. Reikėtų paminėti, kad tai viena mėgiamiausių vaikų švenčių. Bet ne dėl sidriuko. Tai yra diena, kai jie gali iš visų virtuvės rakandų – puodų, samčių, dangčių – išrinkti garsiausiai skambančius, bėgti į sodą ir kelti kiek įmanoma didesnį triukšmą. Tikima, kad tokiu būdu iš sodo išvaikomos visos piktosios dvasios. Tuo tarpu tėveliai šildo sidrą (nėra žinoma ar jis padeda atlaikyti keliamą vaikų triukšmą), skanina jį prieskoniais ir keliauja į sodą gurkšnoja patys ir laisto juo obelis, kad sulauktų geresnio obuolių derliaus. Taip pat šio festivalio metu sukraunamai 12 laužų, teigiama, jog tai susiję su dvylika zodiako ženklų, aplink juos šokama ir dainuojama.
Reikėtų paminėti, kad kiekvienas kaimelis Jungtinėje karalystėje turi šiek tiek skirtingą šios ceremonijos eigą, vienoda tik tai, kad veiksmas vyksta obelų sode ir ,žinoma, būna išrenkami Wassail karalius ir karalienė.
Nors ši tradicija populiariausa Jungtinėje karalystėje, tačiau augant sidro paklausai, tokios šventės rengiamos pavienių sidro gamintojų Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje. Žinoma, ten taip pat pasitaiko savotiškų šventės interpretacijų.
Turime!
Apie gamintoją
Janis Matvejs sidrą pradėjo gaminti dar vidurinėje… Keliavo po Ispanijos šiaurę, paragavo Astūrijos sidro ir grįžęs sukūrė savo. Pirma partija, kaip sako, buvo žiauriai gera. Juokauja, jog tai buvo pradedančiojo sėkmė. Šiandien Janis vadinamas seniausiu kraftinio sidro Latvijoje gamintoju. Jo darykla nedidelė, dirba vienas ir kaip sako, svarbiausia yra procesas. Mat sidro gamyba yra menas. Sidrą gamina daugiau nei 20 metų.
