Abuls “Kerr”
€15,99
Kaip iš duoda pavadinimas – šis sidras yra single-varietal, pagamintas tik iš vienos obuolių veislės – Kerr. Tai kanadietiška obuolių veislė, išvesta Mordene, Manitoboje (Kanada) . įdomus faktas, kad šis nedidelis miestelis yra pagarsėjęs šalčiui atsparių vaisių veislių išvedimu. Kerr obuolys gimė sukryžminus rojaus obuoliuką “Dolgo” su desertiniu „Haralson“ ir pasauliui pristatytas prieš daugiau nei septyniasdešimt metų. Vaisiai didesni nei tipinių rojaus obuoliukų, saldžiarūgščiai, dažnai naudojami ir sidro gamyboje.
Janio “Kerr” sidras balto aukso spalvos, lengvai putojantis, butelyje yra nuosėdų, todėl išpilstant į taures atrodo kiek drumstas. Įspūdingas aromatas, kuriame dominuoja pasiflorų, agrastų ir citrusinių vaisių natos. Sausas, su šiek tiek likutinio cukraus, subalansuotas rūgštingumas, primenantis citriną, geltoną obuolį, žalią bananą. Gana minerališkas sidas, poskonyje šiek tiek primena šampaną, tik švelnesnis. Gaminamas Methode traditionelle (arba žmonių kalba šampaniniu metodu). Antrinėje fermentacijoje butelyje naudotos balto vyno mielės, kurios padėjo puikiai atsiskleisti geriausioms kerr obuolio savybėms.
Lengvas, gaivinantis ir labai malonus sidras. Puikiai tinkantis tiek karštai vasaros dienai, tiek ir šventiniam Naujametiniam vakarui. Nors skonių profilis gana sudėtingas, bet labai malonus gurkšnojimui.
Tiek „single variety cider“, tiek „single-varietal cider“ yra teisingi terminai, apibūdinantys sidrą, pagamintą iš vienos obuolių veislės.
- Single variety cider – terminas labiau paplitęs neformaliame kontekste. Jis tiesiogiai reiškia „vienos obuolių veislės sidras“.
- Single-varietal cider – šis terminas yra šiek tiek formalesnis, dažniau naudojamas vyno pramonėje. „Varietal“ yra kilęs iš žodžio „variety“ (veislė), bet labiau susijęs su konkrečia vynuogių ar obuolių veisle, naudojama vyno ar sidro gamyboje.
Turime!
Apie gamintoją
Janis Matvejs sidrą pradėjo gaminti dar vidurinėje… Keliavo po Ispanijos šiaurę, paragavo Astūrijos sidro ir grįžęs sukūrė savo. Pirma partija, kaip sako, buvo žiauriai gera. Juokauja, jog tai buvo pradedančiojo sėkmė. Šiandien Janis vadinamas seniausiu kraftinio sidro Latvijoje gamintoju. Jo darykla nedidelė, dirba vienas ir kaip sako, svarbiausia yra procesas. Mat sidro gamyba yra menas. Sidrą gamina daugiau nei 20 metų.
