Šįkart nusprendėm paplepėti apie sidrą ir maistą. Artėja šventės ir, ką gali žinoti, gal bičiulius ar artimuosius nustebinsit labai netikėtais, bet gomuriui maloniais deriniais?
Istorijos
Šokoladas, kuris gimsta Laičiuose
Norim papasakoti istoriją. Tiesa, ne apie sidrą, o šokoladą! Kol laukiam puikaus lietuviško sidro, siūlom paskanauti istoriją apie lietuvius, gaminančius šokoladą – nuo pupelės iki plytelės.
Kaip išplito obuoliai ir prie ko čia meškos?
Gal nuskambės kiek keistokai, bet, jei ne meškos, obuolių pas mus nebūtų. Tai, kad perskaitę šias eilutes, prunkštelėjote – mūsų nestebina. Mums buvo taip pat. Bet apie viską nuo pradžių.
Skaityti daugiau “Kaip išplito obuoliai ir prie ko čia meškos?”
Multitalentinga daržovė – rabarbaras
Rabarbaras – daržovė turinti stebėtinai turtingą istoriją. Nors tai pavasarinė daržovė, tačiau, kaip sako vyndariai: vynuose ja galima mėgautis visus metus. Senovėje rabarbarai buvo vadinami barbarų šaknimi, jie taip pat yra buvę neatsiejama kino bei teatro dalimi, figuruoja net ir sporto terminuose. Rabarbaras – daržovė tinkanti ne tik pyragams.
Susipažinkim: Māris iš Mr.Plūme
“We are Plums, but we love apples!” – taip save apibūdina Māris ir Dace Plūmės. Māris iš tikro yra džiazo atlikėjas, tačiau gyvenimas – kupinas netikėtumų ir vienas jų paskatino jį imtis sidro gamybos. Žmonės kalba, kad nurinkus obuolių derlių, išspaudus obuolių sultis ir supilsčius jas į bačkas fermentuotis, Māris griebia į rankas saksofoną ir groja džiazą. Yra net sakančių, jog būtent šis veiksmas turi įtakos jo gaminamų sidrų skoniui. Kurie išties puikūs, kupini netikėtų skonio posūkių ir tiesa ta, jog tai turbūt labiausiai džiazuojantys sidrai, kuriuos yra tekę ragauti.
Susipažinkim: Janis Matvejs iš Abuls
Žmonės kalba, kad Janis sidrą pradėjo gaminti dar vidurinėje… Nors jis pats patikslina, kad universitete. Pasinėrė į sidro pasaulį po kelionės į Ispanijos šiaurę, Astūrijos regioną.
Susipažinkim: Alvar ir Veronika iš Jaanihanso
Tai apie meilę Baltijos regiono sidrui… Ji prasidėjo spontaniškai, vieną vaiskią vasaros popietę, nuo teiginio virtusio klausimu: „žiūrėk koks didelis obelynas. Kaip manai, o estai sidro negamina? Nes obuolių aplink jiems tikrai netrūksta…“.
Skaityti daugiau “Susipažinkim: Alvar ir Veronika iš Jaanihanso”
Nuo ko pradėti pažintį su sidru?
Dažniausias klausimas, kurio sulaukiame Sidro istorijose: “Ar galėtumėte rekomenduoti kažką, nuo ko pradėti?”. Sidro pasaulis – platus ir margas, šio gėrimo istorija – sena ir paslaptinga, todėl vieno atsakymo į šį klausimą nėra. Tačiau tikime, kad mūsų asortimente kiekvienas gali rasti tai, kas ne tik patiks, bet ir paskatins pasidomėti daugiau ir paragauti vis naujų skonių.
Kad galėtume pateikti geriausią rekomendaciją, dažniausiai į šį populiarų klausimą atsakome klausimu: “ką jau žinote, kad mėgstate?” ir tai nėra mūsų išsisukinėjimas – būtent ši informacija leidžia pasiūlyti geriausiai tinkantį skonį. Toliau apžvelkim populiariausius atsakymus ir mūsų rekomendacijas.
Sausas sausis arba “Dry January”
Sausis – toks įdomesnis mėnuo. Gal kiek ir liūdnesnis, nes baigiasi šventės. Bet tuo pačiu tai pažadų mėnuo. Turbūt daugeliui visai neblogai pažįstama situacija, kai mintyse ar ant lapuko susirašom ką po Naujų darysim kitaip. Valgysim daugiau daržovių, dažniau eisim pasivaikščioti, pradėsim mokytis naujos kalbos ar sportuoti. Tradiciškai, sausį sporto klubai sulaukdavo daugiausiai naujų lankytojų. Kaip juokauja treneriai, šiuo laikotarpiu prie treniruoklių nusidriekia norinčių pasimankštinti eilutė. Tiesa, šie metai kiek kitokie. Įsisiautėjęs virusas pakoreagavo daugelio naujametes rezoliucijas.
Kas išrado burbuliukus?
Istoriškai, turbūt kiekvieno vyndario karjeroje pasitaikydavo, kad vynas, dėl susiklosčiusių palankių sąlygų, užburbuliuodavo. Tiesa, anksčiau niekas tuo nesidžiaugė, nes tai buvo laikoma klaida. Nesidžiaugė, matyt, ir dėl to, kad fermentacijos metu, vynui užburbuliavus buteliai, neatlaikę burbuliukų spaudimo – sprogdavo. Nemalonu.