Tai apie meilę Baltijos regiono sidrui… Ji prasidėjo spontaniškai, vieną vaiskią vasaros popietę, nuo teiginio virtusio klausimu: „žiūrėk koks didelis obelynas. Kaip manai, o estai sidro negamina? Nes obuolių aplink jiems tikrai netrūksta…“.
Paaiškėjo, kad gamina ir net labai gardų. Alvar ir Veronika buvo pirmieji sidro gamintojai Estijoje su kuriais susipažinom. Pasak Alvar, sidras Estijoje kaip ir kaimyninėse Baltijos regiono šalyse, populiarus ir žinomas gėrimas nuo senų senovės. Tiesa, tik jį visi vadina kitaip – obuolių vynu. Kaip ir pridera šiauriečiams jis buvo keliais laipsniais stipresnis, nei gaminamas Normandijoje, ar Anglijoje. Tačiau laikai keičiasi ir šiaurietiški regionai ieško savito sidro skonio iš vietoje auginamų obuolių. Lengvo, gaivaus su tik šiam regionui būdingu šiaurietišku charakteriu.
Jaanihanso sidro namų istorija prasidėjo, kaip ir nemaža dalis šiandien gerai žinomų verslų – garaže. Alvar ir Veronika, juokauja, kad istoriškai yra žinoma, jog bene geriausia vieta verslo pradžiai – garažas. Jų istorija ir prasideda čia. Prieš daugiau nei du dešimtmečius bankininkas iš Talino nusipirko seną apleistą fermą, kur planavo įsirengti vasarnamį, užveisti obelų, kad būtų iš ko gaminti eksperimentinius sidrus ir jais stebinti draugus. Tie eksperimentai draugams taip patiko, kad per visas šventes būtent jų gamybos sidrai, sukurti garaže, ištuštėdavo pirmiausia… Tai buvo viena iš priežasčių kaip sako Alvaras ir Veronika pradėti kažką visiškai naujo, persikelti iš Talino į kaimą ir pradėti gaminti sidrą. Tiesa, prireikė ne vienerių metų sukurti šiaurietiško charakterio sidrą iš vietinių Estijos obuolių. Jų „sidro filosofija“ paremta principu, kad sidras yra natūralus produktas, o svarbiausias ingredientas – laikas, per kurį jis pats sukuria savo skonį.
Jų ūkis įsikūręs senoje fermoje, kuri čia stovi nuo XIX amžiaus. Rekonstruojant, buvusią fermą buvo rasta varinė tūbelė, kurioje buvo sudėti visi fermos dokumentai su pastatų išdėstymo planu. Maža to, ši ferma taip ir vadinosi Jaanihanso ir net šiandien logotipe naudojamas šriftas yra originalus ir naudotas prieš daugiau nei šimtmetį!
Alvar sidro gamybos važiavo mokytis į Glosteršyrą ir Somersetą Jungtinėje Karalystėje. Tačiau, kaip sako – tikslas išmokti gamybos technologiją, bet jokiu būdu nekopijuoti to, kas gaminama Normandijoje ar Anglijoje. Tiesa, Alvar yra vienas didžiausių kriaušių augintojų Estijoje. Jo sode auga įprastos vasarinės kriaušės, iš kurių spausti kriaušių sidrą, taip vadinamą Perry, nėra lengva. Mat vasarinės kriaušių veislės sunoksta ir jų vidus tampa labai miltingas. Todėl reikia labai tiksliai numatyti momentą kada jas nuskinti ir spausti sultis. Dabar jo sode auga 650 “Pepi” kriaušių, kurios puikiai tinka Perry gamybai, o apie Jaanihanso kriaušių sidrą jau sklando legendos regione.
Jei važiuosite į Talina, užsukit į Jaanihanso sidro namus! Tikrai nesigailėsit! O kol sienos uždarytos puikų jų gaminamą asortimentą galite išbandyti čia:
-
Jaanihanso “Extra Brut”€13,99
-
Jaanihanso “Sec”€12,99
-
Jaanihanso “Doux”€12,99
-
Jaanihanso “Ros销12,99
-
Jaanihanso “Cognac Cask Aged”€12,99
-
Jaanihanso “No.12 Brut”€12,99
-
Jaanihanso “Cassis”€14,99
-
Jaanihanso “HQ Brut”€14,99
-
Jaanihanso “Winter”€12,99
-
Jaanihanso “Rheum”€13,99
-
Jaanihanso “Hopped”€12,99