Šįkart nusprendėm paplepėti apie sidrą ir maistą. Artėja šventės ir, ką gali žinoti, gal bičiulius ar artimuosius nustebinsit labai netikėtais, bet gomuriui maloniais deriniais?
Turbūt sutiksit, kad, kai kalba pasisuka apie maisto ir gėrimų derinimą, nori – nenori mintyse pirmiausia sušmėžuoja vynas. Ir čia nėra nieko keisto, o jei būti visai tiksliems, tam yra tikrai svarių priežasčių. Aromatai, skoniai, skirtingos tekstūros bei skirtingų vynų stiliai gali puikiai praturtinti įvairius patiekalus ar užkandžius. Turbūt ir jums yra tekę ne kartą išgirsti, kad: “Sauvignon Blanc ir jūros gėrybės yra puikus derinys” arba “niekas geriau nesustiprina steiko sodrumo, nei puikus Malbec”. Išties puikių derinių yra begalės! O kaip su sidru?
Štai čia prasideda visas smagumas. Kad ir kaip neromantiškai skambėtų, sidras yra tiesiog lengvas obuolių vynas. O tai reiškia, kad jis, kaip ir vynas, turi visas tas pačias juslines savybes ir gali būti puikiai derinamas su labai įvairiu maistu. Žinoma, šioje vietoje yra nemažai stereotipų. Nepaisant to, kad sidriuką kelis šimtus metų atgal mielai gurkšnojo britų aristokratai, ilgą laiką šis gėrimas buvo laikomas varguolių vynu. Todėl nieko nuostabaus, kad rašytiniuose šaltiniuose yra nemažai užuominų, kad sidras geriamas kartu su dosniai raikyta duona ir sūriu. Turim pripažinti, kad brandūs sūriai yra turbūt viena iš neprašaunančių kombinacijų, derinant sidrą ir maistą. Tiesa, rekomenduojam į šią kombinaciją įtraukti ir obuolių marmeladą. Daugelis nustemba puikiu šios kombinacijos suderinamumu. Tačiau neapsiribokite – derinių potencialas yra kur kas platesnis.
Nėra jokių griežtų taisyklių. Jei jums atrodo, kad jūsų mėgiamas sidras puikiai dera su jums patinkančiu patiekalu ar užkandžiu ir suteikia jums malonumą – vadinasi derinys veikia. Juk visi esame skirtingi, skiriasi ir mūsų skonių paletės ir mėgiami deriniai, tai maisto ir gėrinimų derinimą padaro labai subjektyviu. Galima, turbūt, tik sutarti, kad derinant sidrą ir maistą svarbu atrasti teisingą balansą tarp jo saldumo, taninų, rūgštumo ir patiekalų savybių. Ta proga paruošėm trumpą gidą, kuris, galbūt, padės lengviau atrasti gardžius sidro ir maisto derinius.
Trys C
Mistiškai skambanti, bet iš tikro visai nemistiška trijų C taisyklė (lietuviškai turbūt būtų trijų K taisyklė), kuri leis jums pažinti naują sidro ir maisto derinių pasaulį be ekstremalių išbandymų gomuriui.
C for CUT
Šiuo atveju derinami sausi, kiek rūgštoki ir/ar taniški sidrai, su ryškiais, dažnai gana riebiais patiekalais ar užkandžiais. Vienas pagrindinių tokio derinio tikslų – gėrimu išvalyti skonių paletę.
Pavyzdžiui: derinkite tokį sidrą su sodriais, riebiais patiekalais, tokiais, kaip žuvies spurgytės, Brie sūris ar riebi ėriena.
C for CONTRAST
Šiuo atveju reikėtų naudoti sidrus, pasižyminčius skirtingomis skoninėmis savybėmis, nei maistas. Svarbu, kad jiems susijungus burnoje susikurtų balansas.
Pavyzdžiui: intensyvus, saldus sidras derinyje su sūriu su mėlynu pelėsiu. Arba vaisiškas, taniškas sidras derinamas su aromatingu wok’u.
C for COMPLEMENT
Šiuo atveju dažnai naudojami sidrai, kurie savo skoninėmis savybėmis papildo derinamą maistą.
Pavyzdžiui: lengvas, rūgštokas sidras puikiai dera su balta žuvimi, ar priešingai sodrus, taniškas sidras, su burgundiška jautiena. Saldus, bet intensyvus sidras, derinamas su desertu, pavyzdžiui anglišku “trifle” ar net prancūziškais lietiniais su šokoladu.
Ką rekomenduojam išbandyti?
Dažniausias klausimas, kurio sulaukiame Sidro istorijose: “Ar galėtumėte rekomenduoti kažką?”. Sidro pasaulis – platus ir margas, šio gėrimo istorija – sena ir paslaptinga, todėl vieno atsakymo į šį klausimą nėra. Tačiau tikime, kad mūsų asortimente kiekvienas gali rasti tai, kas ne tik patiks, bet ir paskatins pasidomėti daugiau ir paragauti vis naujų skonių.
Todėl šį karta siūlom šiek tiek pasisukioti virtuvėje ir išbandyti pasigaminti mūsų pačių išbandytą užkandį su keliais skirtingais sidrais.
Vegetariška sobrasada
Sobrasada – tepama Balearų salų pikantiška dešra, kurios paragauti galite užsukę pas mus į degustaciją. Tačiau būna dienų, kai nesinori mėsos. Todėl siūlom išbandyti vegetarišką jos versiją su saulėj džiovintais pomidorais ir raugintu obuoliu.
Užkandis keturiems, kuriam reikės:
10 vnt. sausų saulėje džiovintų pomidorų
25 g. anakardžio riešutų
25 g. pistacijų
5 šaukštų alyvuogių aliejaus
Šaukšto saldžios rūkytos paprikos
Druskos, pipirų
Pusės rauginto obuolio
Pomidorus pamerkit į karštą vandenį ir palikite maždaug trisdešimčiai minučių. Išmirkusius pomidorus, riešutus, prieskonius ir aliejų sudėkite į blenderį ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Jei masė atrodo sausoka – įpilkit šaukštelį aliejaus, arba galima panaudoti šiek tiek vandens, kuriame mirko pomidorai. Sobrasada turi būti lengvai tepama. Raugintą obuolį supjaustome kubeliais ir apibarstome išsuktą sobrasadą patiekimui paruoštame indelyje. Patiekiama su krekeriais arba sėklų trapučiais. Skanaus!
Kas tinka?
Prie šio užkandžio puikiai dera apiniuoti sidrai. Jie labai aromatingi, lengvi ir labai gaivūs. Tiesa, šie sidrai skonio, ne aromatų prasme, dažniausiai neprimena alaus, todėl net jei nemėgstate alaus – rekomenduojam pabandyti apiniuoto sidro. Žinoma, jei prie sobrasados norisi klasikos, taip pat siūlom kelis puikiai tinkančius variantus.
Apyniuoti sidrai
-
Jaanihanso “Dry Hopped”€3,99
-
Tālava “Apinu”€3,99
-
Mr.Plūme “Brut IPA”€3,69
-
Abuls “Apiņots”€11,99
-
Mūrbūdu “Apinots Saison”€3,69
-
Jaanihanso “Hopped”€12,99
Klasikiniai sidrai
-
Mr.Plūme “Wild”€12,49
-
Siidrikoda “SNOOB”€3,69
-
Abuls “Yarlington Mill su antaniniais”€13,99
Nealkoholiniai
-
Jaanihanso “ét销10,99
-
Tori “POPP su ananasais”€3,69
-
Nudist drinks “Rabarbra null”€10,99